25. januára 2012

Upravený monitor pre NCB85

Keď som pred časom objavil na stránkach Nostalcompu a Martinovom 8-bitovom blogu informáciu o jednodoskovom mikropočítači NCB85 na báze i8085, tak som po ňom okamžite zatúžil. Napísal som teda autorovi Romanovi Fulekovi a ten mi okrem DPS poslal aj základné súčiastky 8085, 8155, 8251, EPROM, SRAM atď. O pár dní som NCB85 osadil a po drobných problémoch, spôsobených mojou nepozornosťou, aj rozbehal...

Nebudem tu rozpisovať detaily o NCB85, tie sú na vyššie uvedených stránkach. Zameriam sa iba na monitor MON85, ktorého autorom je Dave Dunfield, a ktorý som si nechal predbežne do EPROM napáliť. Pre NCB85 ešte existuje jednoduchý Bootloader a jednoduchý Shell.

MON85 je veľmi šikovný monitor, ktorý podporuje trasovanie programu, breakpointy, disasssembling kódu, prezeranie pamäti a ďalšie užitočné veci. Vadilo mi ale na ňom, že nepodoporuje nedokumentované inštrukcie 8085, ktoré ma vždy lákali a vždy som si ich chcel vyskúšať. Keďže k nemu existujú zdrojáky, rozhodol som sa, že si túto podporu dopíšem. Ako to už býva, keď sa už človek v niečom vŕta, tak nech to už stojí za to, že?... Výsledkom môjho snaženia sú teda tieto zmeny:

  • Podpora nedokumentovaných inštrukcií 8085 - DSUB B, ARHL, RDEL, LDHI d8, LDSI d8, LHLX D, SHLX D, JNK a16, JK a16, RSTV
  • Príkaz 'R' zobrazuje všetky (aj nedokumentované) flagy 8085 - (SZKA3PVC). Ak flag nie je nastavený, zobrazí sa '-' pomlčka.
  • Pridaný vektor RST 8 pre odchytávanie volania RSTV.
  • Zmenený trasovací režim. Po vstupe do trasovacieho režimu sa ihneď zobrazí aktuálna inštrukcia, na ktorú ukazuje PC a stav registrov, ak je to zapnuté. Stlačenie medzery vykoná túto inštrukciu a opäť sa zobrazí prompt T> s nasledujúcou inštrukciou.
  • Inštrukcie LXI, DAD, INX a DCX zobrazujú argument 'SP' namiesto 'S'.
  • Príkazy, ktoré vyžadujú 1-bytový parameter ohlásia chybu, ak sa zadané číslo nevojde do 1 bytu.
  • Príkaz 'C' kontroluje prekrytie zdrojového a cieľového bloku a pre kopírovanie použije zodpovedajúci smer presunu dát.
  • Príkaz 'F' kontroluje parametre <start> a <end> a ohlási chybu, ak je <end> menšie ako <start>.
  • Pridaný príkaz 'H' pre odoslanie obsahu pamäti na výstup vo formáte Intel-HEX.
  • Znaky LF a CR sa odosielajú v obvyklom poradí, najprv CR a potom LF.

Ako je vidieť, nakoniec som upravil aj ďalšie drobnosti, ktoré mi tam vadili. Pevne verím, že sa MON85 stane užitočným pomocníkom aj ďalším nadšencom.

Download:

Zdroják, výsledný BIN a HEX, a návod: ncb85mon-v12.zip (57.7 kB)

2 komentáre:

  1. Zdravim, nasel jsem to na nostalgia comp.
    Maam tu par 8085 jednodesek z nejakejch Dialeru,
    taky Z8O modul, a par systemu s C186. vsechny maj min serial RS323,
    chci se zeptat, zdali je nejaky univerzalni 8085 IO system v komentovanem zdrojaku, kterz bz sel naprogramovat do UV EPROM 64k na desce.? Chtel bzch se to naucit, jsem amater, a zajima me MIDI a 8bit sound. prosim piste na kobejn zavi seznam cezet

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jak to dopadlo? ptam se po deseti letech... od roku 2020 take nejake 8085 nostalgicky ozivuju.

      Odstrániť