15. augusta 2011

SinDiKat - 13.08.2011

SinDiKat pre mňa začal v sobotu 13. augusta 2011 veľmi skoro ráno. Vstal som o štvrtej, aby som si stihol do termosky pripraviť kávu, kvalitne sa naraňajkovať a dobaliť ešte páru drobností. Potom som už vyštartoval na železničnú stanicu s "príjemne" veľkou taškou, v ktorej bolo pripravené RM-TEAMácke ZX-Spectrum 128 +2, ktoré som na Sindikate hodlal podrobiť z00movej úprave...

Vlak vyrazil o 5:35. Už zanedlho som vybalil tableto-book a aby mi cesta ubehla čo najrýchlejšie, pozrel som si niekoľko častí môjho obľúbeného seriálu Big Bang Theory, neskôr počúval muziku a popritom ešte pokračoval v písaní tak dlho pripravovaného blog-článku o rootovaní Androidových tabletov, ku ktorého dokončeniu sa neviem dostať už niekoľko týždňov. Veľmi sa mi ale nedarilo.

Po príchode do Bratislavy ma na stanici čakal uvítací výbor: z00m, mikezt a ellvis. Ako Mike hneď trefne poznamenal, asi nakupujeme v rovnakom shope, pretože sme všetci okrem ellvisa mali na sebe čierne Sinclair tričko. Následne sme sa presunuli na Gessayovu, kde už čakali Ikon s Čížom. Hneď som začal vybaľovať ťažkotonážny pracovný notebook (ten bol mimochodom na svojom poslednom výlete so mnou, keďže ho zanedlho odovzdám :) a keďže som potreboval obraz ku speccy, tak najprv bolo nutné rozchodiť môj VideoGrabber Silvercrest zakúpený v Lidli. Je úplne jasné, že som sa na to doma nepripravil, nenainštaloval som ani drivery, ani príslušný prehrávací element do noťasu - veď načo?! Takto som nakoniec zobrazovanie obrazu "krotil" niekoľko hodín a v konečnom dôsledku to bolo aj tak nepoužiteľné bez potrebných korekcií kontrastu a jasu, ktoré mi prehrávač neumožňoval meniť.

Medzitým prišiel už aj Edo, Števo, a ako posledný Dušky, ktorý sa usadil so svojím Atari v "trucovni" pri rybičkách. Ako sa neskôr ukázalo, urobil to s čírej vypočítavosti, pretože sme sa mu už cez týždeň s Mikom vyhrážali, že mu budeme na to Atari pľuť. :)

O pol jednej sa šlo na obed do ázijského bistra, kde mi naši spoluobčania zo zemí vychádzajúceho slnka naložili takú porciu rizota, akoby si mysleli, že som minimálne týždeň nejedol, ale nakoniec som to zvládol a až do večera mi už nič k životu nechýbalo. Po obede Mike pripojil ku svojmu Pentěvu TurboSound FM, ktoré si doniesol zo svojích ciest do ďalekej matičky Rusii a na webe našiel ruský softvér, čo hral muziku, ktorá využívala práve tú FM časť - musím uznať, že to znie veľmi zaujímavo a asi to aj podrobím bližšiemu skúmaniu. Fixmajster z00m opravil Pol-ovu +2ku a ešte aj jednu +3ku, ktorá sa zázračne rozbehla (ako to už na SinDiKate býva dobrým zvykom :). Zbytok dňa potom prepájkuvával a dával dokopy plošák nejakej Gamy, ktorej nebolo dopriate žiť a ako je to uňho zvykom, z niekoľkých urobí jednu. Po mesiacoch maltovania bol v takom živle, že sme ho do večera nevedli odtrhnúť od pájky.

Ellvis zas riešil problém so svojou Gamou, ktorá mu nepísala klávesy QWERT, takže Ikon so z00mom usúdili, že to bude podobný problém, aký sa vyskytuje na +2kách a tak chceli skúsiť, či sa to nenapraví napájkovaním malého kondíku paralelne na diódu. V tom im poslúžil môj 82pF kondík, ktorý som niesol až z Košíc a skutočne problém čiastočne vyriešil - bude však nutné zvoliť vyššiu kapacitu. Každopádne, žartovali sme, že som naozaj nešiel do tej Blavy zbytočne!

Edo podal heroický výkon, keď za deň zvládol rozobrať klávesnicu svojho Kompaktu, vyčistiť, nasilikónovať, ponaťahovať spružinky a späť zložiť. Večer mu už klávesnica fungovala ako nová! Čížo so sebou nemal žiaden Commodore, ale zato si to vynahradil celodenným nadávaním na Huawei modem, ktorý sa mu nedarilo nainštalovať. Števo ako jediný účastník nespojiteľný so žiadnou platformou celý deň skúmal svoj digitálny šach a snažil sa vyriešiť jeho nefunkčnosť. Nakoniec sa mu za Ikonovej asistencie podarilo nájsť pravdepodobného škodcu (fotky, ktoré potreboval nájde tu a tu).

Ikon doniesol svoje PMD 32-SD a riešili sme problém, prečo s ním nechce PMD 85-2A pracovať. Najprv sme mysleli, že má v ROM module zlý obsah a nechytá sa Booter2. Potom ale Ikon nadobudol podozrenie, že má zle napojené piny na FRB konektore GPIO/0, čo sa neskôr potvrdilo, keď nám brácho Roman na helpdesku z Košíc napísal správne číslovanie pinov. Po prepájkovaní FRB konektoru a nakopírovaní systémového disku s 32kB Mikrosom to už krásne fungovalo!
Na SD kartu som mu potom hodil aj najnovší Games disk s RUNNERom v2.0 a neskôr sme aj robili pokusy so slideshow ColorAce obrázkov cez RUNNERa, ale nejako nám to padalo, takže to zostalo nedokončené...

Mne sa v ten deň nepodarilo vyriešiť nič. :))
Po otvorení našej RM-TEAMáckej +2ky sa zistilo, že tam máme plošák Issue 1, pričom z00mov postup je primárne pre Issue 3. Podarilo sa nám však lokalizovať, kde sa na plošáku nachádzajú problematické kondíky a tranzistory, no bol som z cesty tak unavený a v miestnosti bolo tak málo svetla, že som sa nakoniec do toho nepustil. Rozhodol som sa, že sa na to pozriem radšej doma, v kľude, pod svetlom a prerobím si aj zvukový výstup na ACB stereo podľa zlatého rezu s primiešaným beeperom. Zároveň som dostal od z00ma do daru GAL16V8, do ktorého mi Ikon napálil Umbrella deprchátor - ďakujem vám za to, chlapi!

Dušky sa celý deň babral s tou divnou sivou škatuľou s nápisom Atari. Skúšal rozbehať SDrive, ale výsledok jeho snaženia končil hláškou "Boot error". K večeru potom prozreteľne rýchlo Atari zbalil, aby sme si ho s Mikom nevšimli...

Nakoniec sme sa pred ôsmou večer rozišli (v dobrom :) a mňa Ikon hodil na intráky v Horskom parku, kde som mohol vďaka nemu a jeho tatkovi luxusne prespať. Ešte raz ďakujem! Cestou späť som vo vlaku spísal väčšinu tohto článku na Transformeri a po docestovaní som celý zbytok dňa prechrápal. Neľutujem ale ani minútu, že som sa rozhodol ísť na takúto prepadovku do Bratislavy.
Bolo skvele, hlavne kvôli partii skvelých ľudí...



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára