20. marca 2012

FOReVER XIII: report

Rok sa stretol s rokom a my sme mohli znova zažiť ďalší, 13. ročník 8bit demoparty FOReVER, ktorý sa konal 16.-18.03.2012. Tématicky sa akcia niesla pod sloganom "Nightmare in Horná Súča", no žiadna nočná mora okrem teplákového Freddieho Kruegera sa nekonala (Wotnau rulez :)).
Naopak! Jednalo sa podľa môjho názoru o zatiaľ najlepšie zorganizovaný FOReVER, ktorého sme sa zúčastnili. Nový party-place bol väčší, s oknami na oboch stranách, navyše počet stolov a stoličiek umožnil mať v strede party-place hľadisko a po oboch stranách široké stoly na počítače pre všetkých takmer 70 ľudí.

Na party-place sme v piatok prišli medzi prvými, hneď sme obsadili stoly pre celý SinDiKat a rozložili svoje stanovište s PMD 85-3 (rozšírené o KeyfaceColorAce), NCB85 a ZX-Spectrum +2. Stihli sme sa iba zvítať s Mikeztom a už dorazila aj výprava SinDiKatistov v zložení ikon, ub880d, Čížo a Vilo a hneď rozprestreli svoju parádnu speccyfickú vlajku. Čochvíľa sa začínalo zvečerievať, no ešte sme od Busyho vydrankali Rotazoomer, ktorý napísal pre PMD 85, pokochali sa genialitou autora a šli sa celá banda navečerať do miestnej pizzérie. Po návrate z večere akurát začínal otvárací ceremoniál, ktorý bohužiaľ končil smutnou rozlúčkou s Radkom "Rasterom" Štěrbou, ktorý minulý rok tragicky zahynul.

Keď prišla noc, padla na Súču tvorivá atmosféra. Roman začal pracovať na svojom 1kB deme pre PMD 85 s ColorAce a my SinDiKatisti na čele s Mikeztom sme začali bastliť Speccy demo do Realtime compo na tému "Alien versus Freddator" - a začala tá pravá zábava až do rána bieleho. Kým som šiel nadránom spať to bol iba poskakujúci invader, ktorého "zakilluje" invaFreddie Krueger za zvuku Psycho motívu s úvodným logom SinDiKat. Ráno, keď som vstal, som sa však nestačil čudovať: Mikezt to za ten čas premenil na vážne demo so scrollovacím textom, ohňovými titulkami a navyše, CVM do toho nepochopiteľne za pár chvíľ nakreslil komixový obrázok Freddieho a z00m zložil skvelú záverečnú hudbu...

V sobotu poobede už potom začal zlatý klinec programu - prezentácie príspevkov v kategóriách: hudba, grafika, 1kB intro a demo, na všetkých hlavných platformách: Atari, Commodore a ZX-Spectrum. Nech sa na to pozriem akokoľvek a nech si prívrženci iných platforiem myslia, že som zaujatý, ale myslím si, že tento rok príspevky na jubilujúce ZX-Spectrum úplne prevalcovali ostatné platformy. Tri vynikajúce demá bojovali o prvé priečky, ďalšie geniálne 1kB intro od Busyho a rekordných 14 obrázkov!... bola to skrátka skvelá prehliadka, z ktorej by mal strýčko Clive slzy na krajíčku.

Aj ja som tohto roku opäť prispel svojou muzikou v kategórii "ZX-Spectrum music compo" a tentoraz som sa vybral do čias minulých, kedy pred 20 rokmi, v dobách 16-bitov, vznikol geniálny 4-kanálový modul vo fusion štýle (jazz v spojení s modernými štýlmi) od fínskeho autora "Dizzy - Banana Split". Poňal som to veľmi dynamicky, hlasné pasáže striedali tichšie, v ktorých sa jazzovo jammovalo a bol som presvedčený, že to publikum nezaujme a bude nudiť... :)

Medzitým sa brat Roman stretol s Romanom Fulekom (mimochodom dvojníkom mladého Steva Jobsa :), autorom jedno-doskového mikropočítača NCB85 a "zakecali" sa takým spôsobom, že prepásli polovicu prezentovaných príspevkov, ale na prvý pohľad ich to až tak veľmi nemrzelo, ako dvoch správnych fanatikov. Sobotnú noc sme potom trávili rôznymi diskusiami a "8bitovým blbnutím". Tešilo ma, že môžem celú noc prekecať s Busym a učiť sa od neho. Ukázal mi spôsob ako rýchlo vygenerovať približnú tabuľku sinusu exponenciálnou funkciou a vysvetlil ako fungujú ďalšie skvelé efekty z jeho dielne. Brácho medzitým dokončil svoje 1kB intro na PMD 85 so scrollovacím textom cez celú obrazovku. Spať sme šli tentoraz skôr, keďže ma na druhý deň čakalo odšoférovanie 340-tich kilometrov. :)

V nedeľu ráno sa celá táto parádna akcia končila vyhlasovaním výsledkov. Nakoniec sme s Realtime compo demkom obsadili 2. miesto a Ikon, ako "project manager" si bol slávnostne prevziať cenu. Na moje obrovské prekvapenie sa mi s muzikou podarilo umiestniť na 3. mieste s počtom bodov 378 hneď za takými menami ako Gasman a Factor6. Všetkým, ktorí mi dali svoj hlas veľmi ďakujem! Prvýkrát som zažil ten skvelý pocit po prečítaní môjho mena, až som bol z toho tak vykoľajený, že namiesto poďakovania som všetkým oznámil, že moje vznášadlo je plné úhorov. :))

Čo dodať na záver? 13. ročník najväčšej stredo-európskej 8bit demopárty, ktorej som sa zúčastnil už 4. krát, bol z môjho pohľadu naj: najlepšie zorganizovaný, s najlepším party-place, s parádnym ubytovaním priamo v budove na poschodí, so skvelými príspevkami na všetkých platformách, no hlavne: celkovou pohodovou atmosférou, ktorú vytvorili aj skvele naladení organizátori a ľudia, s ktorými sme sa radi opäť stretli. Ďakujeme!

Fotogaléria "FOReVER XIII 16.-18.3.2012"


Download skladby:

MP3: mborik_banana.mp3 (2.21 MB)
PT3: mborik_banana.pt3 (9.96 kB)


7 komentárov:

  1. Podle mě byla tvoje hudba nejlepší a měla vyhrát. Taktéž mě překvapilo, že vaše realtime demo skončilo až druhé, za mojí nesmírně stupidní basicovskou slátaninou.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jéj, tak to ma príjemne prekvapilo, som rád, že sa ti skladba pačila, aj keď to nebolo nič extra originálne, skôr taká prehliadka funkcií ProTrackera 3 :))
      Práve preto si myslím, že tvoja a Gasmanova muzika boli top právom. Pri Realtime compe je to dosť ťažké posúdiť, tvoj príspevok bol o humore, náš bol skôr taký technický. Humor vždy zaberie viac ;)

      Odstrániť
  2. Díky za pěkný report z Foreveru, jen jsi tam zapoměl napsat, že Busy nebyl první noc přítomen na partyplace, protože mi pomáhal na pokoji dodělat demo. Bez něj bych to nezvládl. A ještě musím poděkovat Logoutovi, který nás při tom psychicky podpořil a hlavně nám nechal rozsvíceno, když šel spát.

    Co se týče tvé hudby, tak džemovačky nemusím a popravdě řečeno v některých přechodech si do teď nejsem jist tím jak to zní, ale melodická část v první a poslední třetině je geniální. No raději to nebudu moc kritizovat, protože nejsem hudebník a nerozumím tomu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som to tušil, že keď ste to nestihli pred Foreverom, tak že to budete dokončovať tam. Ešte šťastie, že ste na to mohli mať kľud a spokojne na to pracovať na poschodí v izbe. Ja som pred 4 rokmi dokončoval muziku na partyplace a to bol nonsense :))

      Odstrániť
  3. Martin Bórik thx for report and music!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. parada chlapi, buduci rok uz naozaj idem, aj s prespanim:) A dufam ze nieco aj "zhotovim". Tento rok mi to nevydalo:( wurmi http://pmd85.topindex.sk

    OdpovedaťOdstrániť