23. decembra 2012

JHCon 2012: dodatok

Týmto filozofovaním som nechcel kaziť už tak dlhý report z JHConu, takže ak ste už zo mňa unavení, toto čítať nemusíte... ;))

Je nutné uznať smutný fakt, na ktorom sme sa na JHCone pri Tullamorke zhodli: Na jednej strane je síce pekné, že Busy vyhráva každé compo, do ktorého sa zapojí, no na druhej strane by to mala byť reflexia pre nás ostatných.

Busy je totiž postava snáď už z prvej generácie Československých spectristov a ostal z nej posledný aktívny. Dokonca z ďalších generácií spectristov sa už niekto aktívny hľadá veľmi ťažko! Napokon, aj z tejto našej dnešnej malej hŕstky súčasnej spectristickej scény stále odpadne niektoré meno - náročná žena, náročné dieťa, náročný zamestnávateľ, náročná záľuba...? Nech je ten dôvod akýkoľvek, dá sa to pochopiť, ale to meno sa už potom nezvykne vrátiť späť na scénu. V súčasnosti je proste stav taký, že programátorov síce máme, ale mnoho z nich sa tomu buď nevenuje, alebo sa na demo-making necítia a pracujú na systémových veciach (jasne, to treba a ja si ich za to vážim! ...že, Dušky? ;), alebo proste riešia čokoľvek iné, tí "kousavější" všetko dokážu okecať, ofrflať, tí smelší sa snažia niečo kutiť každý vo svojej pivnici, ale bombastický výsledok tu proste nie je...

Je to stagnácia tímového ducha na našom území? Časy, kedy sa ľudia združovali v počítačových kluboch Svazarmu a chŕlili programy či hry, alebo keď sa stretla parta zo sídliska a kutili niečo u kamaráta, alebo keď sa na fakultách a intrákoch tvorili demogrupy a po izbách sa dávali dohromady neuveriteľné veci... je to už skutočne iba spomienka na 80-te a 90-te roky?

Nezvykli sme si v posledných rokoch proste iba na to, že Busy je TOP a nikto sa ho už nesnaží prekonať a tak sa tajne dúfa, že zachráni každé compo?
Sme horší ako poliaci, ktorí nám to v poslednej dobe na Foreveri každoročne natieraju?



Busy určite vie, že som tento príspevok nemyslel ako nejaký útok naňho, alebo naopak, aby som ho ním nejak glorifikoval. Mohlo to byť vlastne o hocikom inom takto aktívnom. Skôr mi išlo o nakopnutie scény ako celku...

1 komentár:

  1. Busy je človek, ktorý nehovorí do vetra. Nenápadne vždy príde, prehodí pár slov a vyhrá. Ja som zabil väčšinu času vždy len tliachaním a písaním somarín do internetu a vlak mi ušiel. Aj keď sa ho teraz pokúšam dohoniť, je to skôr len upachtená jazda drezínou do kopca. Baze kedysi povedal, že sa ťažko niečo robí, lebo nie je nikto, s kým by sa dalo súťažiť. Nebolo sa s kým striedať na prvých priečkach. Myslím si, že každý má stále priestor ísť ďalej v tom čo robí, len si možno musíme trochu zvyknúť, že sa počet ľudí radikálne znížil. Nová krv nie je a zrejme ani nebude. Busy to stále vie a navyše je otvorený nenechať si tie veci pre seba. Ja som rád, že to vydržal ťahať tak dlho, ale súhlasím s tým, že by sme sa posnažiť mohli. Vždy je príjemné mať konkurenciu, poháňa to človeka ďalej, je to skvelá motivácia.

    OdpovedaťOdstrániť