9. mája 2024

MiSTer FPGA ako zo škatuľky

Pred 5 rokmi som podľahol kúzlu multi-klonu MiSTer FPGA - vecičke, čo sa už v tej dobe dokázala prevteliť do celej plejády 8-bitových až 32-bitových strojov. Proste sa v priebehu sekundy preprogramuje obrovské FPGAčko na počítač alebo konzolu, akú si želáte - s potrebným procesorom, všetkými potrebnými obvodmi a jeho obrazový a zvukový výstup sa dokonale prekladá na súčasné zobrazovadlá. O tom ale tento článok nie je... 😁

DE-10 Nano + DE-10 Super Expansion Board Tak na úvod zopár faktov: MiSTer využíva dosku development kitu s názvom DE10-Nano od Terasic, ktoré poháňa ozrutný SoC Cyclone V v dvojičke s dvoj-jadrovým Cortex-A9 ARMom, ktorý sa pripája k zobrazovadlu pomocou HDMI video-výstupu. Ten mi z Mousera dorazil presne pred 5 rokmi. Prakticky okamžite som objednával aj prídavnú dosku DE-10 Super Expansion Board od CBMSTUFF.com (žiaľ, dnes sa už nevyrába). Tá pridáva VGA výstup, analógový aj optický S/PDIF zvukový výstup a slot na prídavnú SD kartu, alebo 32MB pamäte, ktoré môže využiť jadro niektorého emulovaného počítača.

Okay, takže MiSTera som mal. Kto ma pozná, vie, že neznášam používať veci ako voľne pohodené plošáky na stole s hniezdom káblov z nich, a preto som od prvej chvíle začal riešiť, ako ho zabudovať do šikovnej škatule. Pre mňa osobne od malička pojem počítač znamená "taká tá vec vo veľkosti väčšieho zápisníka s klávesnicou, čo stačí pripojiť k sieti a zobrazovadlu". Preto, keď hovorím o šikovnej škatuľke, tak toto bolo mojim cieľom. A niekedy v tomto období som náhodou našiel Project Julia, kde jeden šikovný nemec vymodeloval pre 3D tlačiareň škatuľu počítača vizuálne a rozmerovo podobnú Commodore Amiga 600, do ktorej si zabudoval Raspberry Pi s klávesnicou Ajazz AK33 (btw, tá sa tiež prestala vyrábať).

Amiga 600 má v mojom živote špeciálne miesto. Síce sa v našej rodine objavila na krátko, ale narozdiel od kolegýň 500 a 1200 sa mi rozmerovo blížila k mojim ideálom o "správne veľkých počítačoch". Však jasné, Spectristov ideál krásy je malý čierny počítač... ;)

Po zakúpení Julia STLiek bol cieľ jasný: Modifikovať modely tak, aby som tam mohol zabudovať svoj MiSTer. Samotný 3D modeling nebol až taký problém ako to, že 3D tlač bola (hlavne u nás) ešte v plienkach. Model o takejto šírke mi nevedel vytlačiť nikto, no Ikon sa podujal, že keď vrchnú časť "rozkrájam" na menšie časti, vytlačí a spojí mi ich. Pri spodnej časti však hrozilo, že by musela byť rozdelená až na 6 častí, kde by sme nikdy nemohli hovoriť o pevnosti.

prvá verzia case MiSTer FPGA v prevádzke A tak som si zohnal mierne poškodenú a zožltnutú spodnú časť Amigy 600, prelepil celý zadný panel plastom a začal som vŕtať a pilníkovať diery na konektory pre MiSTer. Nevyšlo to úplne podľa predstáv a tak skončil HDMI konektor napravo (tak, že zavadzial práci s myšou), a veľa ďalších nie veľmi praktických nedokonalostí. Navyše, Julia je narozdiel od originálneho krytu Amiga 600 o pár milimetrov hlbšia, takže to celkovo nesedelo a spojil som to len-tak-tak.

Používať sa to dalo, ale stále som čakal na moment, kedy zoženiem niekoho, kto to bude schopný a ochotný vytlačiť v jednom kuse.

bottom-case 3D print K tomu došlo až pred mesiacom, keď som sa vrátil k pôvodným modelom a modifikoval som ich tak, aby obsahovali už predtlačené všetky diery na konektory. Zúžitkoval som pri tom všetky praktické poznatky z reálneho používania a toho, ako viem, že potrebujem viesť káble extenderov. A tak som dal na Discorde smelú výzvu, či sa nájde niekto s takto ohavnou mašinou, ktorá by modely o šírke skoro 36 centimetrov dokázala vytlačiť. Ozval sa mi Expi z Atari scény, ktorý si aktuálne takúto ohavu objednal a tá ešte nevybalená a neposkladaná čakala na svoj prvý výtlačok. A to bol práve spodok môjho MiSTer case! Keďže je z okolia Košíc, tak bolo veľmi jednoduché sa stretnúť. Po prvom pokusnom výtlačku som v STLku urobil ešte zopár drobných úprav v dierach - a išlo sa do finále. 🚀

vnútro poskladaného MiSTera

A tak v deň, kedy oslavujeme víťaztvo nad fašizmom som napokon ja, sviatočne vyhral nad definitívnou podobou môjho MiSTera. Jasné, chcelo ešte zopár ťahov pilníkom, pretože HDMI extender sa nechcel pomestiť do diery a dve prevŕtania na 3.5 audio jack (ktorého diera sa pri 3D tlači deformovala) a dieru na reset button, ktorú som do modelu ani nedával (zištne). No inak to vyšlo geniálne a som veľmi spokoný!

[ Celá fotogaléria s dokumentovaným priebehom stavby ]

hotový MiSTer

PS: Ak by ste niekto chceli si rovnaký case vytlačiť, ozvite sa mi. Voľne to šíriť nechcem, keďže ide o deriváciu cudzieho diela, ale ja osobne nemám problém sa podeliť. 😉

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára